8 жовтня у православній церкві відзначають день пам’яті преподобного Сергія Радонезького, одного з найбільш шанованих святих Русі. Цей день є також державним святом в Україні, встановленим у 1991 році як День захисника України.

Преподобний Сергій Радонезький

Преподобний Сергій Радонезький народився близько 1314 року в селі Радонеж, Московське князівство. З дитинства він відрізнявся набожністю та любов’ю до праці. У 23 роки Сергій прийняв чернецтво і разом із братом Стефаном оселився в пустельній місцевості, де згодом заснував Трійце-Сергієву лавру, одну з найбільших та найвпливовіших православних обителей.

Сергій Радонезький відомий своїми подвигами благочестя, мудрості та миротворення. Він здійснив багато чудес, зокрема, зціляв хворих, виганяв бісів і навіть воскрешав померлих. Святий Сергій користувався величезним авторитетом у суспільстві, його поради шукали князі та правителі. Він благословив Дмитра Донського на Куликовську битву, яка стала поворотним моментом у протистоянні Русі з монголо-татарським ігом.

Преподобний Сергій Радонезький помер 8 жовтня 1392 року і був канонізований Російською православною церквою в 1452 році. Його мощі зберігаються в Трійце-Сергієвій лаврі та є одним з головних місць паломництва.

День захисника України

У 1991 році з нагоди першої річниці створення Збройних Сил України Верховна Рада встановила День захисника України на 8 жовтня. Цей день було обрано з метою вшанування мужності та героїзму всіх захисників і захисниць українського народу, незалежно від їхньої етнічної приналежності, національності, віросповідання та соціального становища.

  НАВІЩО ЧАКЛУНЦІ ДІТИ В ХРОНІКАХ НАРНІЇ

У День захисника України в містах і селах України проводяться урочисті заходи та покладання квітів до пам’ятників і обелісків, присвячених загиблим воїнам. Цього дня особливо відзначають тих, хто стоїть на захисті держави та її суверенітету в зоні бойових дій на сході країни.

8 жовтня також є днем вшанування ветеранів війни та праці, волонтерів і тих, хто своєю працею робить внесок у зміцнення обороноздатності України.

Запитання та відповіді про "Який праздник 8 жовтня":

1. Яке національне свято відзначають в Україні 8 жовтня?
8 жовтня Україна святкує День покрови Пресвятої Богородиці, який є одним із найбільших державних свят. Це день вшанування та подяки небесній покровительці країни – Пресвятій Богородиці.

2. Чому саме 8 жовтня відзначається День покрови?
За легендою, у цей день у 988 році під час битви з печенігами війська князя Володимира опинилися в оточенні. Перелякані люди почали молитися про допомогу, і з'явилася Божа Матір, яка своїм омофором (покривалом) накрила захисників, захистивши їх від ворожих стріл.

3. Які традиції пов'язані з Днем покрови?
День покрови відзначається урочистим богослужінням у церквах, проведенням патріотичних заходів, святковими концертами та обідами. У цей день багато українців ходить до церкви, молиться за здоров'я рідних, про мир і добробут в країні. Також традиційно печуть коровай, накривають багаті столи та запрошують до себе в гості гостей.

  НА ЯКИХ СЛОТАХ МОЖНА ВИГРАТИ

4. Що символізує церковна Покрова?
Покрова у церковній традиції символізує захист і заступництво Божої Матері над людьми. Вона є надією на порятунок, зцілення і благодать.

5. Чи є ще інші свята, які відзначають 8 жовтня?
Крім Дня покрови Пресвятої Богородиці в Україні, 8 жовтня також відзначають День саперо, День ювеліра, Всесвітній день зору та День грибника.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *